Preventie: voorkomen is beter dan genezen

Preventie betekent voorkomen. In de tandheelkunde is preventie vooral gericht op het voorkomen van gaatjes en tandvleesproblemen. Wat je zelf kunt doen om gebitsproblemen te voorkomen is je aan de twee gouden regels houden. De tandarts kan helpen door bij kinderen de kiezen te sealen.

Preventie komt in het dagelijks leven in vele vormen voor. Denk aan inbraakpreventie: maatregelen ter voorkoming van inbraak. Ook in de tandheelkunde is er sprake van preventie. Preventie om te voorkomen dat je gaatjes krijgt en dat je gebit achteruit gaat.

Wat kun je zelf doen?

Denk aan de eerste en belangrijkste stap: poets twee keer per dag je tanden met tandpasta waar fluoride in zit. Hiermee maak je de buitenkant van de tanden en kiezen, het glazuur, sterker en haal je tandplak weg. Wat je zeker niet moet vergeten, is dat alleen poetsen niet voldoende helpt tegen gaatjes. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk suikers naar binnen krijgt gedurende de dag. Dit zijn de twee gouden regels voor een goed en stralend gebit.

Wat kan de tandarts doen?

De tandarts kan bij kinderen de kiezen sealen, dat is het plaatsen van een beschermend laagje om de kiezen. Deze sealents (de beschermingslaagjes) zorgen ervoor dat de diepe gleufjes, de groefjes die je aan de bovenkant van de kies (het kauwvlak) hebt, dichtgemaakt worden. Deze sealents, ook wel laklaagjes genoemd, voorkomen dat er voedselresten (dus bacteriën) in de kiezen achterblijven. Kinderen hebben nog niet de motoriek van volwassenen en kunnen het gebit nog niet helemaal goed poetsen. De haren van een tandenborstel kunnen bijna niet bij de diepe groefjes komen om het schoon te maken. Zo’n laklaag kan enorm helpen het gebit schoon te houden en maakt het poetsen voor de kinderen iets makkelijker. Toch moeten ouders nog zeker tot het kind tien jaar is, het kindergebit napoetsen.

Hoe werkt dit in de praktijk?

De tandarts inspecteert het gebit tijdens de controle. Bij het doorkomen van de blijvende kiezen, als het kind ongeveer zes jaar is, kunnen de groeven al gezien en beoordeeld worden in de mond. De tandarts zal dit met u bespreken. Bij het sealen van de kiezen wordt het oppervlak eerst schoon gemaakt en klaargemaakt voor de sealent. Als deze is aangebracht, wordt de sealent hard gemaakt door middel van een blauw lampje. Deze behandeling kan in een heel ontspannen sfeer plaatsvinden en kinderen hebben absoluut geen pijn tijdens het aanbrengen van de sealents. Tijdens het aanbrengen legt de tandarts altijd uit wat hij of zij doet, zodat het kind het goed kan begrijpen.
Tijdens de halfjaarlijkse controles loopt de tandarts de sealents na. Wanneer de sealing beschadigd of versleten is, kan de kies, als er geen gaatjes in zijn ontstaan, weer opnieuw geseald worden. Onderzoek in diverse landen heeft aangetoond dat het sealen van een kies de kans op gaatjes aanzienlijk verkleint zolang de kies geseald blijft en er goed gepoetst wordt.
De tandarts doet in de praktijk veel aan preventie. Daarom is het aan te raden je kind vanaf twee jaar al mee te nemen naar de tandarts voor een controle. Want, zoals het oude spreekwoord luidt: voorkomen is beter dan genezen.