Angst voor tandarts heel gewoon

Angst voor de tandarts bestaat al heel lang en is voor veel mensen een groot probleem. Bijna een miljoen Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling dat ze niet meer naar de tandarts durven te gaan. Als tandarts weet je dat en houd je daar rekening mee.

Mensen hebben soms een enorme tandarts-angst uit het verleden. Achteraf verbazen zij zich dan over de vlotte en zachtaardige behandelwijze en zijn ze blij dat de behandeling zo voorspoedig is verlopen. Elke tandarts bij ons doet zijn best om je te begeleiden, ook al heb je angst voor de tandarts. Door rustig te blijven en uitleg te krijgen, blijken behandelingen uiteindelijk bijzonder mee te vallen en kan de angst vaak na enkele bezoeken gereduceerd worden.

De oorzaken van deze angst kunnen heel verschillend zijn. Vaak is de angst ‘afgekeken’ van de ouders of afkomstig van sterk overdreven en enge verhalen op school. Men is bang dat het heel erg pijn zal doen. De meeste mensen die tegen een tandartsbezoek opzien, gaan gelukkig wel en merken dan dat het eigenlijk reuze meevalt. De angst richt zich dan vaak op (het geluid van) de boor of de verdovingsinjectie.

Stel tandartsbezoek niet uit

Als je tandartsbezoek lang uitstelt, gaat je gebit snel achteruit. Een slecht gebit doet je zelfvertrouwen en je sociale leven zeker geen goed. Er komt vroeg of laat een moment dat je er niet meer onderuit kunt om er iets aan te laten doen. Hoe sneller je de moed bijeenraapt en toch naar de tandarts gaat, des te minder is de schade en de pijn. Door regelmatig op controle te komen, kan een hoop leed worden voorkomen. Ben je bang voor de behandeling, net als zoveel andere mensen, vertel dat dan aan de tandarts. Dan zal hij of zij daar zeker rekening mee houden. Allereerst door extra tijd voor je te nemen. De tandarts vertelt van tevoren, wat de bedoeling is. Je wordt niet onaangenaam verrast en bijna elke behandeling kan worden verdoofd, als jij dat wilt.

Jong geleerd...

Neem kinderen gerust van kleins af aan mee naar je eigen controle bij de tandarts. Hierdoor raken ze gewend aan de omgeving en kan de tandarts indien nodig even in de mond kijken en vragen beantwoorden. Vanaf een jaar of twee gaan kinderen regulier naar de tandarts. Maak hier als ouder niet een enorm ding van. Naar de tandarts gaan is niet ‘spannend’ of ‘eng’ maar heel normaal. Als je zelf angst hebt voor de tandarts, is het verstandig om je kind met je partner, opa, oma of iemand anders naar de controle te laten gaan. Kinderen zijn erg gevoelig voor spanning en nemen dit snel over van de ouders. Terwijl een controle ook een leuke ervaring kan zijn voor kinderen!

Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar vergoedt de basisverzekering de meeste tandartsbehandelingen. Dus dat is alvast een zorg minder!