Het melkgebit

In de mond van een kind passen geen volwassen tanden en kiezen. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te eten en te praten Het melkgebit heeft een effect op de ontwikkeling van het gezicht en de kaken en ook op de ontwikkeling van het blijvend gebit.

Wanneer krijgen kinderen hun melktanden en melkkiezen?

De leeftijd waarop kinderen hun tanden krijgen verschilt per kind. Doorgaans breekt de eerste melktand door tussen de zes en negen maanden. De eerste twee melktanden komen aan de onderkant in het midden tevoorschijn. Daarna volgen de twee middelste snijtanden aan de bovenkant. De laatste melkkies verschijnt in de regel tussen de 24 en 30 maanden. Een volledig melkgebit bestaat uit twaalf tanden en acht kiezen.

Wanneer krijgen kinderen hun blijvende tanden en kiezen?

Een kind wisselt zijn tanden tussen zijn zesde en twaalfde jaar. Op de plaats van de melkelementen komen blijvende tanden en kiezen.Al vanaf het zesde levensjaar breekt achter de laatste melkkies een al nieuwe blijvende kies door. Een volledig blijvend gebit bestaat uit twaalf tanden en zestien kiezen. De verstandskiezen breken meestal na je 18e jaar door.

Hoe moet je een melkgebit verzorgen?

Hetzelfde als een volwassen gebit. Onvoldoende verzorging kan leiden tot gaatjes en tandvleesproblemen.Dit kan ook pijn veroorzaken. Bij vroegtijdig verlies van de melktanden of kiezen kunnen de blijvende elementen scheef gaan staan, waarna er een beugel nodig is om ze recht te zetten.

Hoe moet ik het gebit van mijn kind schoonhouden?

  • Bij kinderen tot twee jaar één keer per dag poetsen. Vanaf 2 jaar kunt u overgaan tot 2 keer per dag poetsen.
  • Poets de tanden altijd met fluoride-peutertandpasta. Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën, waarmee je  in feite gaatjes kunt voorkomen

 De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Vanaf 5 jaar kunt u tandpasta voor volwassenen gebruiken. Gebruik een peutertandenborstel voor de allerkleinsten.

Voor informatie of instructie tav het poetsen kunt u zich laten informeren door uw tandarts of mondhygieniste. Wij helpen u graag om het gebit van uw kind schoon te houden.

Ga vanaf twee jaar met uw kind naar de tandarts.

Waarom kan mijn kind beter een beker gebruiken in plaats van een flesje?

Vaak sabbelen aan een zuigflesje of anti-lekbeker met bijvoorbeeld vruchtensap, siroop, drinkyoghurt en andere melkproducten kan het gebit aantasten. De kans hierop is kleiner als kinderen hun zoete drankjes in één keer opdrinken. Laat daarom uw kind vanaf negen maanden uit een beker zonder tuit drinken.'s Avonds en 's nachts is het drinken uit een zuigflesje met zoete inhoud extra schadelijk en is daarom af te raden.

Duimen of het gebruik van een speen kan ook een nadelig effect hebben op de stand van het blijvend gebit. Maar het gebruik van een speen is gemakkelijker af te leren dan duimzuigen.

Heeft u nog vragen?

Neem gerust contact op met uw tandarts of mondhygiënist.