Parodontitis

Ontstoken tandvlees

Een groot deel van de tanden en kiezen is zichtbaar boven het tandvlees, maar het grootste deel van het gebit zit in het tandvlees. Dit deel van de tand is de wortel  en staat vast in het kaakbot. Het kaakbot is de fundering van de tanden en heeft een belangrijke rol (denk aan de fundering van een huis).

Parodontitis is een tandvleesontsteking, waarbij tanden en kiezen los gaan staan door een aantasting van het fundament (kaakbot).  Uiteindelijk kan dit leiden tot verlies van tanden/kiezen.

Parodontitis is meestal een pijnloze ontsteking en je merkt hooguit bloedend tandvlees of het terugtrekken van het tandvlees.

De diagnose wordt gesteld door het doen van een tandvleesmeting, waarbij de conditie van het tandvlees wordt beoordeeld. Tevens wordt het kaakbot bekeken op röntgenfoto’s.

De ernst van de ontsteking kan beïnvloed of versneld worden door verschillende factoren, bijvoorbeeld: roken en stress of andere gezondheidsproblemen.

Daarbij heeft ontstoken tandvlees (in feite een groot wondoppervlakte) ook invloed op uw algemene gezondheid. Er zijn vele relaties aangetoond van ontstoken tandvlees met hart- en vaataandoeningen, diabetes en bijvoorbeeld reuma.

Parodontitis kan door uw mondhygiëniste behandeld worden, zodat het ontstekingsproces wordt gestopt en het tandvlees weer gezond wordt.