Minder vaak naar de tandarts?

Is het wel echt nodig om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een controle? Kan het niet wat minder vaak, ook om onnodige kosten te besparen?

Hoe vaak een controle zinvol is, hang sterk van de persoon af. De een hoeft minder vaak te komen, voor de ander is vaker controle en mondhygiëne nodig. Als je elke dag twee keer goed poetst en ook nog eens flost en ragers of tandenstokers gebruikt, kun je het tandartsbezoek wat vaker uitstellen.

Voor de meeste mensen is uitstel van het bezoek aan de tandarts helemaal niet gunstig. Het mag goedkoper lijken, als je het over een langere periode bekijkt, gaat het toch duurder uitvallen. Op den duur zien we dan toch grotere klachten ontstaan. Dan is bijvoorbeeld het plaatsen van een kroon de enige oplossing. Daaraan hangt een hoger prijskaartje dan aan een eenvoudige restauratie met een vulling. En dan heb ik het nog niet eens over de onnodige pijnklachten. Als je als tandarts goed in de mond kijkt en foto’s maakt, dan zie je welke zorg – op maat dus - de komende maanden nodig is.”

Voor je algehele gezondheid

Het gaat niet alleen om de tanden en kiezen. Het gaat ook om de algehele gezondheid.

Aan het gebit en het gebied rond de mond kunnen we ook andere dingen afleiden. Patiënten met verkeerde eet- en drinkgewoontes kunnen extra slijtrage aan het gebit veroorzaken, wat bekend staat als gebits erosie. Daarnaast kunnen gaatjes uiteindelijk een zenuw ontsteking veroorzaken met veel pijn, zwellingen in de kaak en daardoor slapeloze nachten.

Wat helaas nog erg onder belicht is dat mondgezondheid een bijdrage kunnen leveren aan het ontstaan van een verhoogde kans op hart- en vaatproblemen.

Daarom adviseren wij regelmatig een bezoek aan de tandarts en mondhygiëniste  ter voorkoming van eerder genoemde problemen en zijn wij ervan overtuigd dat we met elkaar uw gebit op orde kunnen houden, zodat u lang kunt genieten van een mooie glimlach in een gezonde mond.