Facings

Met een facing kan uw tandarts de vorm of de kleur van een tand worden wijzigen. Zo kunnen wij een spleetje tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen. Een facing ziet er net zo natuurlijk uit als de overige tanden.

Wat is een facing?

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand.

Hoe lang gaat een facing mee?

Een facing gaat vijf tot tien jaar en soms ook langer mee. Roken en veel koffie of thee drinken werkt verkleuring van de facing in de hand. Een facing kan slijten of beschadigen als u bijvoorbeeld tandenknarst of op uw nagels bijt. Wij kunnen een gesleten of beschadigde facing altijd repareren of vervangen. De tandarts beschadigt de tand zelf bij deze behandeling niet.

Van welk materiaal worden facings gemaakt?

Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein. Voor een facing van composiet hoeft de tandarts over het algemeen minder aan uw tand te slijpen. 

Waaruit bestaat de behandeling voor een facing?

Het aanbrengen van een facing verloopt in een aantal stappen. Een facing van composiet brengt de tandarts in één behandeling aan. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarom moet u minstens tweemaal naar uw tandarts. Met name de kleurbepaling is heel belangrijk en wordt vaak in het laboratorium gedaan voor het mooiste eindresultaat

Een facing van composiet bestaat uit hetzelfde materiaal als een vulling. Bij deze toepassing wordt de tand vooraf met zuur behandeld om deze ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengt de tandarts het composiet laagje voor laagje aan en ontstaat er een facing die bij de rest van uw tanden past.

Hoe voelt een facing?

Een facing voelt zoals een eigen tand. Misschien moet u er eerst even aan wennen. Praten kan in het begin wat problemen geven als uw tanden langer zijn gemaakt. Dat gaat na een paar dagen vanzelf over.

Kun je met een facing alles eten?

Met een facing kunt u alles eten, echter met eten van harde dingen en nagels bijten dient u voorzichtig te blijven.

Wat kost een facing?

De kosten van een facing hangen onder meer af van het materiaal dat de tandarts gebruikt. Een facing van composiet is aanzienlijk goedkoper dan een facing van porselein. Dit prijsverschil ontstaat onder andere door de kosten van het tandtechnisch laboratorium. De kosten van een facing van porselein liggen tussen de 300 en 350 euro per tand. Een facing van composiet is ongeveer 120 euro per tand. De keuze van de facing wordt mede bepaald door de mate van verkleuring van de tand. Indien u een aanvullende tandartsverzekering heeft worden facings vaak geheel of gedeeltelijk vergoed. Informeer hiervoor bij uw verzekering.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met één van onze vestigingen!