Wortelkanaalbehandeling

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon boven het tandvlees en één of meerdere wortels onder het tandvlees. In elke wortel zit een zenuw, genaamd de pulpa en kleine bloedvaatjes. Als dit weefsel ontstoken is, of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Waardoor raakt de zenuw ontstoken?

Dit kan het gevolg zijn van een gaatje of een lekkende vulling of ten gevolgen van een klap op de tand of kies. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Een toename van gevoeligheid voor koude of warmte kan een signaal zijn dat er iets mis is. Ook kan een stekende pijn het begin zijn van een ontsteking. De tandarts zal dan proberen het ontstoken weefsel uit de kies te verwijderen om te voorkomen dat het onderliggende kaakbot wordt aangetast.

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Het is een onomkeerbaar proces. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaalbehandeling of zenuwbehandeling genoemd.

De wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als uw tandweefsel nog (gedeeltelijk) ‘levend’ is. Een verdoving is soms niet nodig als uw tandweefsel al is afgestorven. Vaak maakt uw tandarts een of meer röntgenfoto’s. Zo heeft hij een goede controle over het verloop van de behandeling. Uw tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

Kan iedere tand of kies worden behandeld?

Helaas is het niet altijd mogelijk een zenuwbehandeling uit te voeren. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een breuk in de wortel of dat het zenuwkanaal helemaal dicht zit.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Een wortelkanaalbehandeling is met een verdoving meestal niet pijnlijk echter wanneer het een acute ontsteking betreft kan het soms lastig zijn om een goede verdoving te geven.

Hoe lang duurt de behandeling?

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. Gemiddeld duurt een behandeling een half uur tot anderhalf uur.

Geeft een behandeling napijn?

Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig.

Verkleurt een tand of kies na een wortelkanaalbehandeling?

Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling.

Heeft u nog vragen?

Neem gerust contact op met uw tandarts of mondhygiënist.